A tudatos napozás, valamint a megfelelő fényvédelem és hidratálás kiemelkedően fontos, hiszen így nem csak az öregedés jeleit, mint például a száraz, fakó, foltos bőr és a ráncok kialakulását előzhetjük meg, hanem a bőrrák kockázatát is jelentősen csökkenthetjük. De mit tegyünk, ha természetesen, potenciálisan káros mellékhatások nélkül fokoznánk bőrünk barnaságát a nyári hónapokban?
Ugyan ezidáig nem készültek olyan számottevő, átfogó tanulmányok, amelyek közvetlenül bizonyítják a melanin, a bőrünk barnaságáért is felelős pigment fokozásának pofonegyszerű módjait, ám számos sokat vizsgált, megannyi jótékony hatással rendelkező étel és hatóanyag javíthatja a bőr általános egészségét. Ezek közül néhány - felhasználói beszámolók és kisebb független tanulmányok szerint - segíthet a barnaság fokozásában és hosszabb ideig való megtartásában.
Az egyik ilyen sokat vizsgált hatóanyag az A-vitamin, mely amellett, hogy antioxidáns hatásai lévén számos más egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, felhasználói beszámolók szerint hozzájárulhat a napcsókolta bőr barnaságának fokozásához is. Így az A-vitaminban, illetve annak előanyagában, a béta-karotinban gazdag, egyszerűen beszerezhető, változatosan alkalmazható, és nem utolsó sorban a nyári receptjeinkbe is tökéletesen illő ételeket bátran kipróbálhatjuk a bronzos árnyalatok előcsalogatására!
Az A-vitaminban gazdag ételek egész évben védik bőrünk egészségét
Az A-vitamin az egyik leghatékonyabb bőrvédő és bőrregeneráló vitaminok közé tartozik, így az abban, illetve annak előanyagában, a béta-karotinban gazdag ételek fogyasztásának is számos jótékony hatást köszönhetünk. Az A-vitamin antioxidáns és sejtvédő tulajdonsága már többszörösen bizonyított, és kutatók szerint a melanintermelés egyik kulcsa is lehet, így a bőr barnaságának előidézésében és hosszabb ideig való fenntartásában is segítségükre válhat. Egyes tanulmányok továbbá azt sugallják, hogy az A-vitaminban lévő karotinoidok (a piros, sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök színét adó pigmentek) a melanin termelésében és a bőr UV-sugarakkal szembeni védekezésében is szerepet játszhatnak. De vajon milyen ételek fogyasztásával fokozhatjuk szervezetünkben az A-vitamin szintjét?
Milyen A-vitaminban és béta-karotinban gazdag ételeket iktassunk étrendünkbe a nyári hónapokban a barnaság potenciális fokozására?
Az alábbiakból egész évben válogathatunk, ám ügyeljünk rá, hogy egészséges zsírokat is adjunk receptjeinkhez, hiszen szervezetünk az A-vitamint zsiradék kíséretében tudja a legmegfelelőbben hasznosítani. Tálalás előtt ezért adjunk némi olívaolajat vagy mákolajat ételeinkhez, melyek omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően tovább fokozhatják bőrünk egészségét és hidratáltságát.
- zöld leveles zöldségek
- káposztafélék
- brokkoli
- sárgarépa
- édesburgonya
- sütőtök
- paradicsom
- piros kaliforniai paprika
- sárgadinnye
- mangó
- goji bogyó
- acai bogyó
- kurkuma
- máj
- hal- és krillolaj
- tejtermékek
- tojás
Ajánlott termékek:
A-vitaminban gazdag készítmények:
Mannavita Prémium Nagyszemű Goji Bogyó - Ez a szuperétel rendkívül gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és omega zsírsavakban. Fogyasztását egész testünk meghálálja majd, hiszen olyan rendkívüli egészségvédő hatásokkal bír, mint például a bőr védelme és az öregedési folyamatok lassítása.
Mannavita MegaKrill - Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású A-vitamint, asztaxantint, omega-3 zsírsavakat és más jótékony, bőrvédő vegyületeket.
Az A-vitamin hasznosulását elősegítő egészséges zsírok:
Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj és Mannavita Hidegen Sajtolt Mákolaj - Tálalás előtt az ételekhez adva fokozzák az A-vitamin felszívódását és hasznosulását.
Ügyeljünk egészségünk megőrzésére!
Napozás során mindig ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre és folyadékpótlásra! Míg az A-vitaminban gazdag, teljes értékű ételek rendszeres fogyasztása jellemzően biztonságos, az A-vitamin étrend-kiegészítők általi, hosszútávú és koncentrált mennyiségű fogyasztását kerüljük, ugyanis helytelen alkalmazásuk olyan panaszokhoz vezethet, mint például a májkárosodás, vagy a karotinémia, amelyet a bőr rendellenesen sárga színe és a vér krónikusan magas béta-karotinszintje jellemez. Terhesség, fennálló egészségügyi panaszok, illetve gyógyszerek vagy más készítmények alkalmazása esetén konzultáljunk orvosunkkal az A-vitamin megnövelt fogyasztásának biztonságosságát illetően!
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-a/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6343173/
https://onlinelibrary.wiley.com/10.1002/